Som en del af faget Innovation, markedsføring og salg, drager Agrarøkonomstuderende fra Asmildkloster Landbrugsskole, sammen med deres underviser Ole S. Eriksen afsted mod det sønderjyske. Her er de med når 180 unge fra hele landet i denne uge tager en ordentlig bid af den rådne banan. Tirsdag tjekker de ind til to dages InnovationsCamp på Gram Slot.

Hvad skal der egentlig til, før en ung studerende med et helt arbejds- og familieliv foran sig, får lyst til at bosætte sig i et landdistrikt? Det er spørgsmålet. Og svarene? Dem skal de unge selv levere. Tirsdag og onsdag i denne uge står nemlig i udkantsinnovationens tegn for 180 studerende fra ni af landets erhvervsskoler, heriblandt Asmildkloster Landbrugsskole.

Skæve ideer på slottet

Det er Gram Slot ved Vejen i Sønderjylland, der danner rammen om den to dage lange innovationscamp.

”De unges opgave er at finde nøglen til det gode liv på landet, og Gram Slot, der oser af nye og anderledes måder at gøre tingene på, er et fantastisk inspirerende sted til netop det. Det bliver sjovt og skævt og kreativt, men det bliver også en intens proces med korte deadlines og pres i ægte BS Christiansen stil,” fortæller projektleder Erik Poulstrup, der med succes gennemførte en lignende camp med 60 studerende sidste år.

Cases fra det virkelige liv

I år får han hjælp fra Vejen Kommune, der har udarbejdet to cases med forskelligt talmateriale, demografisk og socioøkonomisk data til de studerende. Og det er med udgangspunkt i de virkelige problematikker, de unge skal tænke nyt, innovativt og til sidst realistisk på landdistriktets vegne, og Erik Poulstrup glæder sig til at se, hvad udfaldet bliver:

”Det her er jo ikke de lokale ildsjæle, der ser et kæmpe lys i deres landsby. Det er en stor gruppe unge, der helt konkret står et sted i deres liv, hvor de skal finde ud af, hvor de vil bosætte sig, gøre karriere og stifte familie. Så hvem bedre til at dykke ned i, hvad landdistrikterne skal tilbyde for at gøre sig attraktive for netop dem?” siger Erik Poulstrup.

Eksperter uddeler innovationspris

Ved innovationscampens afslutning onsdag eftermiddag, er det op til et ekspertpanel at vurdere, hvilken idé, der har det største potentiale. Ekspertpanelet består foruden Erik Poulstrup af repræsentanter fra Vejen Kommune, Nykredit og Alm. Brand Bank.

”Ved den store finale får de studerende 120 sekunder – og ikke ét mere – til at overbevise panelet om, at netop deres innovation er den bedste. Som i den allerbedste. Jeg glæder mig helt vildt. Og jeg forventer at blive blæst bagover af skarpe scenarier for det gode liv på landet,” siger Erik Poulstrup.

Præmien for bedste idé honoreres med Innovations Award 2016, sponsoreret af Nykredit, og overrækkes af ekspertpanelet.