EUX elever er populære

Hos Familien Søgaard på gården Nygaard ved Stoholm er alle enige om, at bedriftens elever fra Asmildklosters EUX-uddannelse er helt i top. Vi er mødtes over en kop kaffe i køkkenet på Nygaard, med Svend Otto og Thomas Søgaard. De har for øjeblikket Sara Trankjær Christiansen i 13 måneders praktik. Sara er i fuld gang med sin EUX på Asmildkloster og trods en fridag, har hun fundet vej på scooteren hen for at fortælle om sin oplevelse af uddannelsen.

Svend og Thomas har haft elever siden de købte gården i 1984, og har altid set det som deres pligt, at være med til at uddanne kommende landmænd.

”Vi tager ansvar for at der kan blive uddannet dygtige folk, vi skal jo sørge for at uddanne landmænd, så der også er nogle til at tage over for alle os ’gamle’ en gang. Vores elever er altid kommet selv for at søge hos os, og det kan vi godt lide, for så viser de, at de er interesseret. Sara er vores 2. EUX-elev, og vi kan mærke en tydelig forskel på dem i forhold til, når vi har haft Grundforløbselever. De er lige lidt ældre og mere modne. De kan tænke selv og er hurtigere selvkørende, det har stor betydning her hos os. Selvom de selvfølgelig er her for at lære, så får de mere læring ud af det, når de kun behøver at få instruktionen én gang,” fortæller Svend.

Søgaard1

Er med i alt

På Nygaard prioriterer de, at de kommer rundt til alle de arbejdsopgaver, de har her på gården. Lige fra malkning, fodring og viden om avl. De kommer også med på dyrskue, og Sara skal selvfølgelig også have en ko med til næste års dyrskuer.

”Vi giver dem ansvar, og vores oplevelse af EUX eleverne er, at får de en opgave udstukket om morgenen, så bliver den løst. De kommer ikke og spørger hele tiden. Det er vigtigt, at eleverne får ansvar, det vokser og lærer de af,” siger Thomas, mens Sara sidder og nikker.

Hun er i 13 måneders praktik lige nu, og har med EUX fundet sin drømmeuddannelse.
”EUX har været en perfekt uddannelse for mig. Fordelingen mellem landbrugsrelateret undervisning og faglige gymnasiefag er rigtig god med masser af afveksling mellem skole og arbejde. Jeg valgte EUX, fordi jeg altid har vidst, at jeg ville arbejde med dyr, men ikke præcis hvordan. Og så passer EUX perfekt til mig, da jeg ikke havde lyst til at gå i skole i tre år i træk. Også fagligt, synes jeg at der er en god kobling mellem teori og praksis. Det vi har lært i kvæg, kan jeg bruge her i praktikken, for eksempel omkring brunst,” forklarer Sara.

Læremester fra Asmildkloster

Hendes læremester Thomas, har selv gået på Asmildkloster, da han tog Produktionslederuddannelsen i 2010. Thomas er en meget engageret læremester, og han kender til vigtigheden af at have en god praktikplads. Han har taget sine praktikker andre steder end her på gården for at komme ud og se noget andet. Konklusionen efter at have haft to EUX elever er klar hos familien Søgaard.

”Vi vil helt sikkert have nr. 3 også. Det er kompetente folk, de ved virkelig, hvad de vil, og hvor de vil hen. De har mere livserfaring og deres teori er på plads. Hvis jeg instruerer Sara i en opgave, så bliver det sådan efterfølgende. Det giver frihed i mit arbejdsliv, og det bliver langt mere interessant at være læremester, det giver bedre muligheder for at lære fra sig. Vi får nogle fantastiske fremtidige landmænd fra EUX, og de som falder fra selve landmandsarbejdet, de kan gå videre og blive rådgivere eller dyrlæger o.lign. Det er ikke spildt uddannelse. Det er en god følelse, at sende en elev retur på skolen med en god ballast fra praktikken,” siger Thomas.

Godt samarbejde med skolen

Praktikanten før Sara er på skole nu, men han kommer stadig på gården hver anden weekend som afløser.

”Han kan godt lide, at holde kontakten, og så kan han følge med i, hvad der sker her. Vi har et fantastisk godt samarbejde med skolen. Det virker meget professionelt, at vi får en besked fra dem en gang pr. måned, om hvordan det går med vores elev, mens han er på skole. Her fortæller de om fravær, og hvornår han har ferie, så vi kan bruge ham som afløser. Det sætter vi stor pris på”

søgaard_eux

Fakta:

Svend Otto og Thomas Søgaard

Driver ejendommen: Nygaard ved Stoholm

Uddannelse: Thomas er produktionsleder fra Asmildkloster Landbrugsskole 2010.

 

Fakta om gården:

400 økologiske jersey køer

Byggede ny kostald i 2006